Schoolreis naar Airborne Museum ‘Hartenstein’

Terug naar overzicht
Airborne Museum ‘Hartenstein’, Belééf de Slag om Arnhem (september 1944) in de Airborne Experience!
Airborne Museum Hartenstein
Airborne Museum Hartenstein
Airborne Museum Hartenstein
 

Airborne Museum ‘Hartenstein’: Tijdreis met een boodschap


Aan de rand van Oosterbeek vlakbij Arnhem, vind je Villa Hartenstein. Dit imposante pand is de thuisbasis van het Airborne Museum. Dat het museum zich in deze villa heeft gevestigd is niet toevallig. Hartenstein was tijdens de Slag om Arnhem het hoofdkwartier van de Britse generaal Urquhart. De negendaagse slag vond plaats van 17 september tot 25 september 1944. Deze slag had een snel einde moeten betekenen van de Tweede Wereldoorlog. Het liep echter anders...

Slag om Arnhem
De Slag om Arnhem, een belangrijk deel uit ons gezamenlijk verleden, heeft grote impact gehad op het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog en de vorming van het huidige Europa. Daarmee is het verhaal van het Airborne Museum een markant onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed. Hier komen de verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen. Maar ook de burgers nemen een prominente rol in; zij doorstonden doodsangst. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. Luisteren, kijken en beleven staan centraal! 

De Airborne Experience
Hier waan je je letterlijk midden in de strijd. In deze ondergrondse ruimte ervaar je op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem. Een ervaring die vele bezoekers sprakeloos liet. De Experience werd eerder onderscheiden met de Gouden Reiger, dé Nederlandse prijs voor uitmuntende projecten op gebied van doelgroep communicatie met audiovisuele en interactieve media.  Alle zintuigen staan op scherp! Het is er een beetje donker en de indringende geluiden roepen een gevoel van ongemak op. De geschiedenis komt tot leven door de realistische reconstructies, levensgrote  filmfragmenten terwijl men zelf door de opeenvolgende hoofdstukken van de Slag om Arnhem loopt.  Je loopt in de voetsporen van een Britse parachutist. Krijgt een briefing over de missie en stapt in de romp van een zweefvliegtuig. En door de raampjes zie je de start in Engeland en de vlucht richting bezet Nederland. Je dwaalt door een imposant oorlogsdecor met nagebouwde huizen en onheilspellende licht/donker effecten. Met het geluid van de verscheurende oorlog: schoten, inslagen en kreten. Je komt vlakbij de Arnhemse brug. En je volgt het terugtrekken rondom Hotel Hartenstein. Uiteindelijk trek je je terug over de Rijn…

Educatieve programma’s voor scholen
Aan de hand van educatieve programma’s wordt de geschiedenis voor leerlingen invoelbaar gemaakt. In de speciale educatieve ruimte worden leerlingen ontvangen door een educatief medewerker, waarna de  leerlingen alle ruimte krijgen om zelfstandig op onderzoek uit te gaan. Al het lesmateriaal en de activiteiten sluiten nauw aan bij de kern- en leerdoelen van het Primair en Voortgezet Onderwijs en worden in samenwerking met docenten ontwikkeld en getest.

Tarieven

Kijk voor de prijzen op onze website.

Openingstijden

Het museum is het hele jaar geopend! Speciaal voor families biedt het museum de Tom & Katja familie route aan. Bezoek onze website voor meer informatie www.airbornemuseum.nl.

 

Route

Verander uw locatie
van locatie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Contact

Adres
Utrechtseweg 232
6862 AZ Oosterbeek
Gelderland, Nederland
Telefoonnummer
+31 (026) 333 77 10
E-mail
 
19.0°
woensdag
15 augustus
- mm
ZW
2
26°
donderdag
16 augustus
30%
ZW
4
22°
vrijdag
17 augustus
60%
NW
3
 
Nationaal Schoolreis Magazine (januari 2018)
Schoolreis.nl is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine, al 27 jaargangen hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine 1992-2018

 

Like, volg of tweet schoolreis.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Schoolreis.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten