2017 is het Jaar van de Botanische Tuinen in Nederland

2017 is het Jaar van de Botanische Tuinen in Nederland

Terug naar overzicht

Utrecht, 5 oktober 2017

Het jaar 2017 staat in het teken van botanische tuinen. 25 Nederlandse botanische tuinen bundelen hun krachten en werpen zich op als Hortus Botanic Guardians: hoeders en poortwachters van de biodiversiteit. Er worden veel activiteiten georganiseerd door alle 25 aangesloten tuinen. Reden om eens met je schoolgroep een bezoek te brengen aan een van deze bijzondere tuinen. Leuk en leerzaam.

Met het project Planten voor de Toekomst werken de 25 botanische tuinen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) gezamenlijk aan een eigentijdse publieksprogrammering.

Om deze missie te realiseren committeren de leden zich aan de criteria van de NVBT (Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen) over het beheer van de plantencollecties en de wijze waarop deze worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek, natuurbehoud, tentoonstelling en/of onderwijs. Dat is de reden dat er in de tuinen bordjes staan met de Latijnse en Nederlandse namen. De tuinen weten precies wat er in de collectie zit en zijn in die zin ook echt groene musea met een groene en groeiende collectie. De tuinen wisselen zaden uit met elkaar zodat een plantensoort niet beperkt hoeft te blijven tot een botanische tuin en de kans op voortbestaan van soorten wordt vergroot.

Hortus Botanic Guardians
In het jaar van de botanische tuinen introduceren de tuinen een nieuw merk: Hortus Botanic Guardians (www.botanischetuinen.nl). Hiermee maken zij zich sterk voor bewustwording rondom biodiversiteit. Tal van plantensoorten zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden op dit moment met uitsterven bedreigd, planten die een belangrijke schakel zijn in ons ecosysteem. Als schakel in die keten hebben zij direct en indirect invloed op de kwaliteit van leven van mens en dier. De botanische tuinen kweken, onderhouden en beschermen een grote rijkdom aan planten en brengen het publiek met deze planten in contact. De kennis en kunde van de medewerkers in de tuinen over deze planten is van grote betekenis voor het behoud van biodiversiteit.

Tuin als Lab
Vanaf 14 september start het project 'Tuin als Lab' in de Botanische Tuin TU Delft. Deze tuin is als enige in Nederland aangesloten bij een technische universiteit en bestaat in 2017 precies 100 jaar. Ter ere van dit jubileum organiseert de Botanische Tuin TU Delft een symposium dat tevens de aftrap is voor het Tuin als Lab-project. 'Tuin als Lab' heeft als doel om de bezoekers van de tuinen zich te laten verwonderen over wat planten allemaal kunnen. Planten communiceren met elkaar en hun omgeving, ze reageren op prikkels en dreigingen van buitenaf, en ze doen in het algemeen veel meer dan wij als mensen kunnen waarnemen. 'Tuin als Lab' maakt dit inzichtelijk. Met een handzame Do It Yourself-kit kunnen mensen aan de slag met kleine proefopstellingen en zo zichtbaar maken wat normaal gesproken onzichtbaar blijft.

Zadencongres
Op 25 november vindt in Nijmegen het zadencongres plaats. Dit is ook de aftrap van de oprichting van de eerste nationale zadenbank voor wilde inheemse planten. Samen met FLORON, Universiteit Nijmegen, Naturalis en Universiteit Wageningen organiseren de botanische tuinen een dag over het belang van zaden. Dit symposium markeert tevens de aftrap van de Nederlandse zadenbank voor wilde planten: Het levend archief.

De 25 botanische tuinen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen.

Groningen
Haren, Hortus Haren
Pieterburen, Domies Toen

Friesland
Buitenpost, Botanische Tuin De Kruidhof

Overijssel
De Lutte, Arboretum Poort Bulten
Ambt Delden, Landgoed Twickel

Utrecht
Doorn, Von Gimborn Arboretum
Utrecht, Botanische Tuinen Utrecht

Gelderland
Apeldoorn, Paleis Het Loo
Arnhem, Koninklijke Burgers' Zoo
Arnhem, Nederlands Openluchtmuseum
Nijmegen, Hortus Nijmegen
Putten, Landgoed Schovenhorst
Wageningen, Belmonte Arboretum

Limburg
Kerkrade, Botanische Tuin Kerkrade

Noord-Brabant
Oudenbosch, Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch

Zuid-Holland
Delft, Botanische Tuin TU Delft
Leiden, Hortus botanicus Leiden
Rotterdam, Diergaarde Blijdorp
Rotterdam, Trompenburg Tuinen en Arboretum

Noord-Holland
Aalsmeer, Historische tuin Aalsmeer
Alkmaar, Hortus Alkmaar
Amsterdam, Hortus Botanicus Amsterdam
Amsterdam, Botanische tuin Zuidas
Den Helder, Oranjerie De Groene Parel
Hilversum, Pinetum Blijdenstein

Voor een volledig overzicht en meer informatie: www.botanischetuinen.nl
 

advertentie
Nationaal Schoolreis Magazine (januari 2018)
Schoolreis.nl is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine, al 27 jaargangen hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine 1992-2018

 

Like, volg of tweet schoolreis.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Schoolreis.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten