Column: Jan Franssen (Commissaris van de Koningin)

Column: Jan Franssen (Commissaris van de Koningin)

Terug naar overzicht

Plezier en educatie gaan hand in hand in Zuid-Holland


"Nog steeds is voor kinderen van de basisschool het jaarlijkse schoolreisje een hoogtepunt. Dat was ook al zo toen ik die leeftijd had. Wat me altijd is bijgebleven is dat ik een keer niet mee kon. Ik had een wondje onder mijn voet en kreeg daardoor een bloedvergiftiging. De dag van het schoolreisje zat ik thuis met mijn been omhoog. Verder herinner ik me vooral speeltuinen en dierenparken te hebben gezien. Als ik er achteraf aan terug denk, valt het me op dat er in het programma eigenlijk weinig of geen educatieve elementen waren ingebouwd.

De schoolreisjes in de jaren vijftig en zestig waren een groot feest, waar kinderen al maanden naar uitkeken. Vooral, omdat veel kinderen niet of vrijwel nooit op vakantie gingen. Dat was vaak een budgettaire kwestie, maar had ook praktische redenen: het aantal vrije dagen was destijds kleiner en mensen hadden vaak geen eigen vervoermiddel. Die situatie is nu heel anders en wat we zien is dat het schoolreisje niet alleen maar een leuke dag uit is, waar leerlingen zich nog steeds op verheugen, maar dat ook volop een appèl wordt gedaan op de nieuwsgierigheid en ontdekkingslust van kinderen. Schoolreizen zijn door die sterkere educatieve aanpak behalve leuk ook nuttig geworden. En volgens mij vinden de kinderen van nu dat buitengewoon prettig.

Zoekt u een bestemming voor uw schoolreisje waar plezierige ontspanning en volop mogelijkheden om iets te leren en te beleven dicht naast elkaar liggen, dan is de provincie Zuid-Holland dé plek om te zijn. Op relatief kleine afstand van elkaar vindt u in Zuid-Holland een keur aan (vaak monumentale) steden, vol musea en attracties. Zeker nu we in Nederland het 200-jarig bestaan van ons Koninkrijk gaan vieren, is Den Haag, de Residentie, een zeer geschikte bestemming. Een rondleiding door de Tweede Kamer maakt altijd indruk, net als een blik op het paleis van de Koningin. En waarom daarna niet het vertier gezocht in mondain Scheveningen of gekozen voor een sportactiviteit in Zoetermeer?

Ook de havenstad Rotterdam biedt vele mogelijkheden. In de Maasstad is een bezoek aan de dierentuin of een aantrekkelijk museum te combineren met een spannende en leerzame excursie naar de Maasvlakte of de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. Hollands Glorie in optima forma. De oud-Hollandse steden Delft, Leiden, Schiedam, Gorinchem, Gouda en Dordrecht bieden, behalve monumentale centra waar de geschiedenis tot leven komt, een scala aan musea en attracties.

Zuid-Holland is een drukbevolkte provincie met veel bedrijvigheid. Het bijzondere van de provincie is dat er daarnaast ook heel veel groen is. Hier is het karakteristieke Hollandse polderlandschap intensief te beleven. Nergens in Nederland staan zoveel molens als in Zuid-Holland. Het vele kilometers lange strand van de provincie is een attractie op zich. Veel natuurgebieden vragen erom ontdekt te worden.

Ik nodig u van harte uit naar het veelzijdige Zuid-Holland te komen. De provincie heeft zoveel te bieden dat u een keuze zult moeten maken, maar één ding is zeker: in Zuid-Holland wordt een schoolreisje altijd een succes, omdat plezier maken en iets opsteken hier hand in hand kunnen gaan."

Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland

Nationaal Schoolreis Magazine (september 2017)
Schoolreis.nl is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine, al 25 jaargangen hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine 1992-2017

 

Like, volg of tweet schoolreis.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+