Interview: Afrikaanse schoolreisbeleving

Interview: Afrikaanse schoolreisbeleving

Terug naar overzicht

Beekse Bergen, 25 januari 2013

Safaripark Beekse Bergen: nu ook lessen over de Afrikaanse cultuur!


Manager Educatie en Beleving van het Safaripark Beekse Bergen, Klaas-Jan Leinenga, heeft aangekondigd dat het park bezig is met het voorbereiden van lessen over de Afrikaanse cultuur. “We willen dat leerlingen Afrika in zijn totaliteit leren kennen. Dus ook het dagelijks leven van de Afrikaanse mens krijgt aandacht. Er komt een Afrikaans klaslokaal en daar kunnen de kinderen ervaren hoe het onderwijs in Afrika is. Veel docenten en organisatoren van schoolreizen hebben aangegeven dat daar behoefte aan is.”

Safaripark Beekse Bergen is al bekend om de veelomvattende beleving van Afrika met de loslopende wilde dieren. Als je met schoolreis naar het park gaat kun je als schoolgroep maar liefst uit drie soorten rondleiding kiezen. De bussafari, de wandelsafari en de bootsafari. Klaas-Jan: “Bij schoolreisjes is de bussafari het meest geliefd. De kinderen vinden het een spannend avontuur met al die loslopende dieren om de bus. Nu zitten de dieren eens niet opgesloten, maar de kinderen zelf. Toch vinden ze dat niet erg. Ademloos luisteren ze gedurende de gehele safari naar de Ranger (gids) die uitlegt wat ze allemaal zien. De docenten zijn vaak verbaasd als ze zien dat de leerlingen 45 minuten lang heel goed luisteren naar de Ranger. Dat lukt in de klas niet zo vaak. Het geeft wel aan hoe interessant de kinderen de Safari vinden.”
 

"De schoolreisprogramma’s zijn toegespitst op de kerndoelen"


Klaas-Jan vertelt dat Safaripark Beekse Bergen de kerndoelen van het basisonderwijs in haar lesprogramma’s hanteert. “De programma’s zijn toegespitst op de kerndoelen en dat houden we ook vast bij de safari’s in de bus, boot of tijdens de wandelsafari. Bij de wandelsafari lopen de kinderen als het ware over de savannen. Het is een soort dijk en de dieren kunnen daar niet komen, dus ze lopen geen gevaar. Ze krijgen uitgebreide dierenleer. Het is echt heel leerzaam. Bij de GPS wandelsafari wordt je door een hoofdpersoon (een dier) meegenomen en het dier vertelt over het leven in het wild en hoe hij zijn bedreigingen ervaart. De kinderen leren dus heel veel over het leven van de dieren en Afrika, Afrikaanse muziek en schilderingen, maar om een nog completer beeld te geven van Afrika gaan we nu ook lessen geven over de cultuur van Afrika en het alledaagse leven van de mensen daar, “aldus Klaas-Jan Leinenga.

Vaak wordt de schoolreis afgesloten met een bezoekje aan Speelland Beekse Bergen, waar de kinderen kunnen zwemmen. Meer informatie vind je op pagina 34 & 35 (voorjaarseditie 2013). Klik hier, voor online informatie.

 

advertentie
Nationaal Schoolreis Magazine (september 2017)
Schoolreis.nl is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine, al 25 jaargangen hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine 1992-2017

 

Like, volg of tweet schoolreis.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+