Leuke en/of interessante uitspraken prominente Nederlanders

Leuke en/of interessante uitspraken prominente Nederlanders

Terug naar overzicht

#Schoolreis columns


Schoolreis.nl heeft sinds 2001 talrijke redactionele bijdragen gekregen van vele prominente Nederlanders, die met veel plezier een column schreven. Hieronder volgt een willekeurige selectie van de leukste of interessantste uitspraken.

"Een schoolreisje moet in de allereerste plaats een feest zijn, het een gebeurtenis waar iedereen naar toeleeft, waar maanden van tevoren al naar wordt uitgekeken. En waar je nog een zomervakantie lang van kunt nagenieten. Maar een schoolreisje is méér dan een feest, het is ook een manier om van een klas ook een echte gróép te maken."  Ronald Plasterk, minister van OCW (schooljaar 2007/2008)

"Ik was als middelbare scholier met mijn klasgenoten in Rome op schoolreis. Bij terugkomst in Nederland wist ik het zeker: ik ging geschiedenis studeren. Een sluimerende voorkeur was omgeslagen in een liefde voor altijd."  Mark Rutte, thans minister-president (schooljaar 2013/2014) en staatssecretaris van OC&W (schooljaar 2004/2005)

"Rugtassen, pleisters en lunchpakketten. Spanning, hoge verwachtingen en ongeduld: het is weer tijd voor het schoolreisje. Wat gaan we doen en waar gaan we heen? Vroeger waren schoolreisjes er vooral om kinderen de schoolbanken uit te halen. Lekker de benen strekken en de natuur in gaan: spelen, klimmen, rennen, vlinders zoeken, torretjes ontleden en met rode wangen uitgeteld weer thuiskomen. Het onderwijs is veranderd. Nieuwe kennis over kennisverwerving maakt duidelijk dat leren niet per sé tussen vier muren hoeft te gebeuren en recreëren niet alleen in de natuur."  Medy van der Laan, staatssecretaris van OC&W (schooljaar 2003/2004)

"Waar we naar toe gingen was onbelangrijk. Want waar het om ging, was dat we met z’n allen waren. Dat we de hele dag samen waren. Samen in de bus, samen wat drinken, samen eten en samen spelen. We maakten de juffen en meesters in een andere rol mee. We ontdekten verrassende nieuwe kanten van onze klasgenoten, die we toch al jaren kenden. Dat is de belangrijkste functie van een schoolreisje."  Sharon Dijksma, staatssecretaris van Onderwijs (schooljaar 2007/2008)

"Ik ben zelf altijd met veel plezier op werkweek gegaan. Vroeger al, toen ik nog op school zat. Maar ook toen ik meeging als lerares en als begeleider. Je ontdekt wat er allemaal te zien is bij onze buurlanden en je maakt kennis met nieuwe mensen en andere gewoonten. Dat is altijd heel verrijkend. Want waar je ook naartoe gaat, het zijn spannende ontdekkingstochten en die ervaring pakt niemand je meer af."  Maria J.A. van der Hoeven, minister van OC&W (schooljaar 2003/2004)

"Wat was het toch dat de werkweek zo leuk maakte? Dat je zonder je ouders op stap ging, of dat je dag en nacht met je vrienden optrok, of dat je nieuwe dingen leerde in een totaal andere omgeving dan de school? Later als leerkracht heb ik altijd het belang van werkweken in binnen- en buitenland onderstreept. Het is grensverleggend en stimuleert de leerling zich open te stellen voor andere zeden en gewoonten, voor andere talen en culturen, waardoor xenofobie en rassenhaat minder kansen krijgen."  Marieke Sanders - ten Holte (VVD) lid van het Europees parlement

advertentie
Nationaal Schoolreis Magazine (september 2017)
Schoolreis.nl is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine, al 25 jaargangen hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine 1992-2017

 

Like, volg of tweet schoolreis.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+