Met jongeren naar kunst kijken moeilijk? Echt niet!

Met jongeren naar kunst kijken moeilijk? Echt niet!

Terug naar overzicht

OneDayArtist schreef er een handig boek voor


Haren, 5 oktober 2017

Wat voor veel kunstliefhebbers eigenlijk al lang bekend was, wordt door verschillende onderzoeken nu toch echt bevestigd: kunst kijken en kunst maken helpen je bij het ontwikkelen van veel verschillende competenties die we ook terugvinden in de zogenaamde 21th century skills. Dat maakt ook duidelijk dat creatief onderwijs een belangrijk onderdeel moet zijn van het curriculum op school. Dit hoeft niet alleen maar beperkt te blijven tot de beeldende vakken. Juist tijdens andere lessen kan kijken naar kunst een mooie aanleiding zijn om een onderwerp aan te snijden.

Kijken naar kunst
Laat leerlingen niet alleen kennis over kunst reproduceren of beeldaspecten benoemen. Bekijk als groep een kunstwerk en deel met elkaar wat er opvalt. Welke vragen ontstaan er? Welke associaties worden er gemaakt? Opeens valt op dat iedere leerling anders kijkt. Samen kijken naar kunst verscherpt je kritisch denkvermogen en stimuleert een onderzoekende houding door beeldende bewijzen te zoeken voor je argumenten. En met het zoeken naar de juiste woorden om te vertellen wat je denkt, werk je ook nog eens ongemerkt aan je vocabulaire. Kortom: kunst kijken is veel meer dan na een vluchtige blik proberen te verwoorden wat je voelt. Kunst leert je over jezelf en de wereld om je heen.

Voorbij de Kunst
De auteurs Yotka Kroeze en Jobbe Holtes (OneDayArtist) schreven samen een overzichtelijk boek, waarin er aandacht is voor de noodzaak van kijk-onderwijs. In korte hoofdstukken beschrijven ze de achtergrond en de beoogde doelen van Art Based Learning, Visible Thinking en Visual Thinking Strategies en hoe je die in de klas kunt gebruiken. Daarnaast stimuleren de auteurs je om zelf na te denken over hoe jij jouw onderwijs kunt verrijken met kijken naar kunst.

Het boek Voorbij de Kunst is vanaf februari 2018 verkrijgbaar. Je krijgt het nu alvast gratis bij de cursus Anders kijken naar Kunst. In deze cursus oefen je samen met Jobbe of Yotka de beschreven theorie in de praktijk. Je kunt Anders Kijken Naar Kunst ook bij jou op school boeken voor je hele team. Heb je alleen interesse in het boek of wil je meer informatie over de cursus? Ga dan naar onedayartist.nl/na-scholing-docenten.
 

Nationaal Schoolreis Magazine (januari 2018)
Schoolreis.nl is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine, al 27 jaargangen hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine 1992-2018

 

Like, volg of tweet schoolreis.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Schoolreis.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten