Ontstaan van onze schoolreisjes

Ontstaan van onze schoolreisjes

Terug naar overzicht

De geschiedenis van de schoolreis en meer dan 20 jaar Nationaal Schoolreis Magazine


In 1992 werd de eerste editie van het Nationaal Schoolreis Magazine uitgegeven. Dat daar een grote behoefte aan was blijkt uit het feit dat het magazine vanaf het ontstaan tot nu toe het meest geraadpleegde medium is bij het bepalen van een schoolreis of uitstap. Hoe was de gang van zaken daarvoor?

Scholen ontvingen een enorme hoeveelheid aan reclamefolders van pret- en dierenparken, musea, touringcarbedrijven etcetera. De schoolbrievenbus puilde uit. Men zag door de bomen het bos niet meer. Wij  vonden het belangrijk om orde te scheppen in het grote aanbod. De bestemmingen werden ingedeeld per provincie en daarnaast verzamelden we zoveel mogelijk informatie die met de schoolreis te maken heeft voor organisatoren van de schoolreis, waarmee hun zoveel mogelijk werk uit handen werd genomen. Dit werd keurig aangeboden in een overzichtelijk, glossy en informatief magazine.

Van aanschouwingsonderwijs tot schoolreis
Eigenlijk bestaat er geen officiële geschiedenis van de schoolreis. Na de invoering van de eerste leerplichtwet op 1 januari 1901 werden kinderen verplicht tot het volgen van onderwijs vanaf hun zesde tot twaalfde jaar. De meeste leerstof was nog te weinig op de kinderen toegespitst. Daar kwam langzamerhand verandering in. Mattheus Bernard Hoogeveen (een Nederlands hoofdonderwijzer) ontwikkelde een nieuwe leesmethode, het bekende Aap-Noot-Mies, die beter aansloot bij de belevingswereld van het kind. Voor het aanschouwingsonderwijs werden allerlei schoolplaten ontwikkeld. Men verwachtte veel van deze nieuwe vorm van leren, waarbij leerlingen actief werden aangesproken op hun waarnemings- en denkvermogen. Om het de onderwijzer gemakkelijker te maken werden er uitgebreide series schoolplaten uitgegeven waarop alledaagse situaties, voorwerpen, ambachten en beroepen stonden afgebeeld. Ook opgezette dieren en modellen van werktuigen en planten werden gebruikt voor het aanschouwingsonderwijs. Door aanschouwingsonderwijs leerde het schoolkind niet alleen goed naar iets te kijken en allerlei eigenschappen op te noemen, het kreeg ook kennis van diverse zaken en voorwerpen. Het is duidelijk dat leerkrachten zich ervan bewust waren dat leerlingen op deze wijze beter de leerstof konden onthouden.

1 Gulden cent per week sparen
Met wat speurwerk kom je erachter dat er al op sommige scholen sinds 1901 wandeltochten voor scholieren werden georganiseerd. Dat lag eigenlijk in het verlengde van aanschouwelijk onderwijs. Je kon op sommige scholen 1 cent per week bij de ‘bovenmeester’ inleveren om te sparen voor een schoolreisje. Deze schoolreisjes waren vaak naar een bestemming in de natuur en als je bofte was er een uitspanning met speeltuin voor kinderen in de buurt.

Ontstaan traditie van de schoolreis
Na de Tweede Wereldoorlog krabbelde men langzaam weer op en afhankelijk van het Hoofd der school werden uitstapjes gemaakt, wandelend, op de fiets of met paard en wagen en dan alleen voor de vijfde en zesde klassen.

Intussen kwamen er steeds meer ‘pretparken’ en schoolreisbestemmingen bij. Na bestaande parken, zoals Duinrell (1935) en Avonturenpark Hellendoorn (1936), ontstonden pretparken, zoals De Efteling (1952), Attractiepark Slagharen (1963) en het Dolfinarium (1965). In de jaren ‘60 van de vorige eeuw werd de schoolreis geleidelijk aan een jaarlijkse traditie voor de leerlingen. Ook touringcarbedrijven zagen hier een gat in de markt en richtten zich steeds meer op groepsvervoer voor schoolreizen. En in de jaren zeventig was de jaarlijkse schoolreis op alle scholen ingeburgerd en uitgegroeid tot een traditie die niet meer was weg te denken.


Terug Naar Toen: Schoolreisje 1941


Schoolreisjes 1948-1952 van de eerste school met de bijbel in Enschede

Ontwikkelingen schoolreisbestemmingen
Inmiddels is de schoolreiswereld uitgegroeid tot een enorm brede en aantrekkelijke branche met een zeer uitgebreid aanbod. Musea zijn leuker dan ooit met interactieve en digitale doeprogramma’s. Ook attractieparken bieden educatieve programma’s (wereldrecord grootste 'educatieve' schoolreis in pretpark)  En bestemmingen die met de flora en fauna te maken hebben zijn in opmars. Een mix van educatie en vermaak is momenteel het meest geliefd bij de scholen.

De rol van ons #schoolreis platform
Uit verschillende onafhankelijke en uitgebreide onderzoeken (NRIT Media, Pionier Marktonderzoek e.d.) onder scholen is gebleken dat het Nationaal Schoolreis Magazine op nummer 1 staat als het meest geraadpleegde medium bij het bepalen van de schoolreis. Het brede aanbod van bestemmingen, maar ook de zeer uitgebreide redactionele informatie over zaken die aan de schoolreis zijn gerelateerd en onze altijd actuele kennis van de schoolreiswereld, wordt elke editie enorm door jullie gewaardeerd. Het Nationaal Schoolreis Magazine is samen met dit online platform inspirerend, volledig, het grootste (letterlijk en figuurlijk) en meest complete overzicht van Nederland. Het Nationaal #Schoolreis Magazine wordt gratis tweemaal per jaar naar alle primaire en secundaire scholen in Nederland opgestuurd.

©Fotocredit, bovenstaande foto komt uit de collectie van het Nationaal Onderwijsmuseum.

advertentie
Nationaal Schoolreis Magazine (september 2017)
Schoolreis.nl is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine, al 25 jaargangen hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine 1992-2017

 

Like, volg of tweet https://schoolreis.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+