Amsterdam, 20 februari 2025
80 jaar vrijheid
In 2024 en 2025 vieren we met het jaarthema '80 jaar vrijheid' dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen.
De littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet zijn 80 jaar later nog steeds zichtbaar. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië. Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken.
Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we met 80 jaar vrijheid ook dat wij in een democratie leven. Een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen, vraagt om ieders verantwoordelijkheid.
Kennis onder de jeugd over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en waarom het belangrijk is om de slachtoffers te blijven herdenken en eren is daarin van grote waarde. Ook is het belangrijk de lessen die uit deze verschrikkelijke oorlog en de Holocaust getrokken zijn over te dragen aan nieuwe generaties en met hen te spreken over het belang en de kwetsbaarheid van onze vrije, open, democratische samenleving. Maar ook door met elkaar in gesprek te gaan over de betekenis van vrijheid en vrede.
Daarom stimuleert het Nationaal Comité 4 en 5 mei het gesprek over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en over de betekenis van vrijheid en onvrijheid op school, in de klas en thuis in families. Ook via de vele musea en herinneringscentra die ons land rijk is, kunnen leerlingen en hun docenten heel direct en vaak ook in hun eigen omgeving in contact komen met dit belangrijke onderwerp.
Voor scholieren is er in heel Nederland een uitgebreid aanbod van oorlogsmusea en bezienswaardigheden waarvan velen dit jaar stil staan bij dit bijzondere herdenkingsjaar. Daar kunnen leerlingen een duidelijk beeld krijgen van wat er zich in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. In de voorjaarseditie van het Nationaal Schoolreis Magazine is er een aantal aan de oorlog gerelateerde schoolreisbestemmingen opgenomen, evenals informatie per provincie over de oorlogsgeschiedenis. Ook via www.tweedewereldoorlog.nl/musea is een breed scala aan interessante musea te vinden die informeren over het verleden maar ook stilstaan bij de betekenis en het belang van vrede en vrijheid in de toekomst. Ik hoop dat ook jij je daar bij de keuze van jouw schoolreis door wilt laten inspireren.
Gerben van den Berg
Gerben van den Berg is directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei (www.4en5mei.nl) heeft als taak richting, inhoud en vorm te geven aan herdenken en vieren en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Fotocredit © Paul Tolenaar
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!