Schoolreis naar Isotopolis

Terug naar overzicht
Isotopolis, Weet jij wat er in België met radioactief afval gebeurt?
Isotopolis
Isotopolis
Isotopolis
 

Isotopolis, het informatiecentrum over het beheer van radioactief afval in Dessel, België


Isotopolis werpt een verhelderend licht op de complexe materies van ‘radioactiviteit’ en het ‘beheer van radioactief afval in België’. Het informatiecentrum geeft glasheldere informatie op maat van iedereen die belangstelling heeft voor radioactieve afvalstoffen. Isotopolis is tegelijkertijd wetenschappelijk sterk onderbouwd, bijzonder leerrijk en visueel attractief.

Drie thema’s en een sitebezoek
Thema 1: Radioactiviteit
Je brengt eerst een bezoek aan een mini-laboratorium waar de fascinerende fenomenen radioactiviteit en straling worden toegelicht. Dit gebeurt op een visueel aantrekkelijke manier met demonstraties en experimenten. Uniek, en dé blikvanger van Isotopolis, is de nevelkamer. In deze afgesloten kijkkast wordt de onzichtbare ioniserende straling zichtbaar gemaakt.

Thema 2: Beheer op korte termijn
Een tweede thema behandelt het beheer op korte termijn van radioactief afval. Je komt te weten waar radioactief afval vandaan komt, hoe het eruit ziet en wat er vandaag mee gebeurt. Natuurgetrouwe materialen en gedetailleerde foto’s geven de bezoeker een realistisch beeld van het dagelijkse beheer en de behandeling van radioactief afval.

Thema 3: Beheer op lange termijn
Het derde thema belicht de toekomst en de oplossingen op lange termijn voor het radioactief afval. De verschillende bergingsmogelijkheden, die wetenschappers vandaag bestuderen en uittesten, worden hier met foto’s en filmpjes minutieus voorgesteld.

Sitebezoek
We starten met een film over de verwerking en de opslag van het hoogradioactief afval.
Vervolgens bezoeken we de maquette van de verwerkingsinstallatie voor laag, vast radioactief afval, CILVA. Het bezoek daar sluiten we af met een spannende quiz.

Vanaf 2016 kan je een bezoek brengen aan de demonstratieproef, waar NIRAS een deel van een bergingsmodule voor radioactief afval op ware grootte nabouwt.
Je kan er zelf aan de slag en de oppervlaktebergingssite bouwen. Zo leer je hoe de bergingssite technisch in elkaar zit en hoe het radioactieve afval uiteindelijk geborgen zal worden. Een echte aanrader!

De ideale uitstap voor het voortgezet onderwijs.

Voor alle praktische informatie kan u terecht op onze website (klik onderstaande button)

Tarieven

Kijk voor de schoolreis tarieven op onze website.

Openingstijden

Kijk voor de schoolreis openingstijden op onze website.

 

Route

Verander uw locatie
van locatie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Contact

Adres
Gravenstraat 73
B-2480 Dessel
Antwerpen, België
Telefoonnummer
+32 (014) 33 40 31
E-mail
 
 
Nationaal Schoolreis Magazine (september 2017)
Schoolreis.nl is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine, al 25 jaargangen hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine 1992-2017

 

Like, volg of tweet https://schoolreis.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+