Column: 'Wat nou geen schoolreisjes meer?'

Apeldoorn, 8 januari 2015


'Wat nou geen schoolreisjes meer?'


Economen schrijven volop over de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk. Een verschil nog groter dan dat tussen mijn eigen sobere jeugd en het betrekkelijk 'rijke' leven dat ik nu leid. Heb ik daarom als ervaringsdeskundige recht van spreken in de steeds weer oplaaiende schoolreisdiscussie* 'Handen af van schoolreisje!' en 'Geen schoolreisje meer'. Misschien...

Wat ik in ieder geval wel heb is dit platform, het Nationaal Schoolreis Magazine (schoolreis.nl). Een gratis medium dat scholen de keus biedt uit bestemmingen, kosten voor een groepsarrangement inzichtelijk maakt, reiservaringen deelt, belanghebbenden met elkaar in contact brengt, educatie en vermaak letterlijk op een pagina brengt en zo een steentje bijdraagt aan een geheel verantwoorde schoolreis.


'Mijn eerste echte avontuur zonder m'n vader en moeder'


Het Nationaal Schoolreis Magazine is een afspiegeling van mijn ambitie en die wortelt wel degelijk in mijn eigen jeugdherinneringen en het hoogtepunt daarin: de schoolreis. Als bijstandkindje voor mij geen buitenlandse reis, ook geen midweek in tropisch paradijs. Wel haalbaar was het uitstapje met de school, omdat dat goedkoper was dan een trip met het hele gezin. Samen op weg, plezier zonder onderscheid, want wat we allemaal deelden was het avontuur van op pad zijn zonder pa en ma. Het was ons eerste echte avontuur en dat gevoel delen kinderen nu nog!

Mijn herinneringen zijn vastgelegd op foto's waarmee ik, als illustratie bovenaan deze column, al jaren mijn persoonlijke betrokkenheid uitdraag in het Nationaal Schoolreis Magazine. Daarop was ik altijd een klein jongetje met een big smile. Dat is precies wat een schoolreis elk kind te bieden heeft. Voor mij is daarmee de schoolreisdiscussie wel beslecht. En gelukkig ook voor mijn ouders.

Een vrolijke schoolreisgroet,

Brian Berghuis
brian@schoolreis.nl



Brian (41) is uitgever van het Nationaal Schoolreis Magazine, oprichter van schoolreis.nl, getrouwd en de trotse vader van twee dochters. Hij was als student al betrokken bij de organisatie van de buitenlandse schoolreizen, de werkweken in de sneeuw en is sinds april 2014 actief lid (vicevoorzitter) van de ouderraad en schoolreiscommissie op een basisschool in Apeldoorn.



Bronnen: *Online artikel op de website de Vereniging Openbaar Onderwijs 'Schoolreisjes hebben hun langste tijd gehad?' en van de Vara, DJ Giel 'Geen schoolreisje meer'
 

'Nooit meer verstoppen in de bus en niet meer met zijn allen door een attractiepark dolen. Kinderen van basisschool De Hoeksteen in Leersum zijn heel erg teleurgesteld dat zij nooit meer op schoolreisje gaan. De school vindt het ’uit de tijd’. De kinderen zijn ontroostbaar.'

'Vroeger werden schoolreisjes georganiseerd om kinderen eens wat meer naar buiten te halen en wat meer van de wereld te laten zien. Tegenwoordig gaan mensen zelf met hun kinderen naar een pretpark of ze hebben een abonnement op de dierentuin', stelt schooldirecteur Emile van Laar.
 
'Wij gaan dit schooljaar bewust naar een groot pretpark, de keuze is gevallen op Boudewijn Seapark. Een behoorlijk aantal ouders kunnen namelijk een privé uitstap niet bekostigen en via onze school is het goedkoper!' Aldus juf Sylvia Cneut van Gemeentelijke Basisschool Klavertje Vier Moorslede, tijdens de COV-Trefdag 2015 in Kortrijk.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!