Identificatie bij schoolreizen naar het buitenland

Apeldoorn, 14 mei 2015

Waar rekening mee te houden bij een schoolreis naar het buitenland?


Grensoverschrijdende groepsbezoeken
Via het Nationaal Schoolreis Magazine ontvangen wij regelmatig vragen waar rekening mee te houden bij een schoolreis naar het buitenland (identificatieplicht e.d.). Wij hebben wederom bij de Rijksoverheid, alle Ministeries en diverse Nederlandse en buitenlandse overheidsinstellingen hiernaar geïnformeerd.

Een aantal jaar geleden hebben wij namelijk een cases behandeld van een basisschool in Overijssel. De schoolreis van deze basisschool ging naar Kernie’s Familiepark in het Duitse Kalkar. De Rijksoverheid en de Bundespolizeidirektion Sankt Augustin bevestigen dat elke Nederlandse schoolreiziger een geldig reisdocument bij zich dient te hebben. Collectieve lijsten van alle schoolreisdeelnemers, met bijv. namen en geboortedata e.d., zijn niet (meer) toegestaan.

Kinderen hebben eigen identiteitsdocument/paspoort nodig
Vanaf 26 juni 2012 moeten ook kinderen een eigen geldige reisdocument hebben. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig. Klik hier voor meer informatie.

Het is overigens handig om een kopie van het identiteitsdocument/paspoort ook digitaal mee te nemen, omdat het de vervangingsprocedure bij verlies vergemakkelijkt. De vervanging van een verloren reisdocument kan via het contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken in gang worden gezet.

Moeten ouders toestemming geven voor reis?
Als de school een buitenlandse reis organiseert, kunnen er aan de grens onverwachte problemen ontstaan. Klik hier voor het online artikel van VOS/ABB (publicatiedatum 7 oktober 2013)

Formulieren voor de schriftelijke toestemming zijn op de website van de Rijksoverheid te downloaden. Om te voorkomen dat jij als reisleider steeds met een hele stapel getekende formulieren onderweg bent, kun je de getekende formulieren digitaal meenemen, bijvoorbeeld op een usb-stick.

De Dienst Vreemdelingenzaken (Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken) in Brussel heeft een reizigerslijst (zie pagina 13 voor Nederlandse scholen) voor schoolreizen binnen de Europese Unie online gepubliceerd.

Meer informatie over buitenlandse schoolreizen en over landen met een reizigerslijst klik hier (link publicatiedatum: 8 juli 2011).

Een leerling zonder wettig verblijf mag niet mee op schoolreis naar het buitenland (punt 12 op pagina 36), aldus het Kruispunt Migratie-Integratie in Brussel.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!