Schoolreistips

Checklist boordevol tips voor en door organisatoren

Safaripark Beekse Bergen

Ontmoet de 3 jonge olifantjes tijdens jullie schoolreisje!

Schoolreistips

Checklist boordevol tips voor en door organisatoren

Adventure City Rotterdam

Het vetste en gaafste Adventure Park van Nederland.

Schoolreistips

Checklist boordevol tips voor en door organisatoren

Walibi Holland = HARDGAAN

Boek voordelig hét meest spectaculaire schoolreisje!

Schoolreistips

Checklist boordevol tips voor en door organisatoren

BillyBird Hemelrijk

Attracties, binnen- & buitenspeeltuinen!

Organisatie tips voor je geslaagde schoolreis!


Wij bieden je met veel plezier de helpende hand. Daarom krijg je van ons een uitgebreide checklist en handige tips voor het organiseren van een verantwoorde schoolreisuitstap. Wat is het doel van de reis? Waar moet je rekening mee houden? Wat is de meest geschikte locatie? Wij houden ons al drie decennia bezig met de schoolreiswereld en mochten al die jaren vele nuttige tips ontvangen van organisatoren van een uitstap. Profiteer van de tips die bij jouw uitstap passen. Dan ga je verantwoord op reis.

Sta je op het punt een schoolkamp te organiseren dan verwijzen wij je graag naar het artikel 'Hoe organiseer je een geslaagd schoolkamp?'.



Start zo vroeg mogelijk met de organisatie van je schoolreis
We blijven benadrukken dat je zo vroeg mogelijk moet starten met de organisatie van je uitstap. We steunen je hierbij met onze uitgebreide lijst van tips. Dat is vooral belangrijk als je de meest gave dag van het schooljaar met een touringcar maakt. Voor het vinden en reserveren van een beschikbare touringcar heb je echt de tijd nodig, want de busbedrijven hebben een nijpend tekort aan chauffeurs.


‘Alles begint met een goede, actieve en enthousiaste commissie die goed alles van tevoren overziet en kan helpen.’


De schoolreiscommissie bepaalt de keuze
De schoolreiscommissie bestaat meestal uit leraren en ouders/verzorgers (vaak vanuit de ouderraad. Zij doen gezamenlijk een schoolreisvoorstel aan de schoolleiding. Het is verstandig om de samenstelling van de commissie regelmatig te verversen, zo krijg je nieuwe ideeën . Maar je moet ook weer niet te veel rouleren, want je wilt ook ervaring behouden. Bovendien is het belangrijk om personen te vinden met organisatorisch talent.

Wat is het doel van de schoolreis?
De keuze voor een schoolreis kan gevoelig liggen bij ouders. Sommigen vinden een attractiepark het leukst, anderen geven de voorkeur aan een uitstap in de natuur. Daarom is het belangrijk dat de schoolreiscommissie hierop voorbereid is. Wat is de voorkeur van de leden van de schoolreiscommissie? Mag de schoolreis puur om plezier gaan? Of moet het nadrukkelijk educatief zijn? Is een combinatie mogelijk? Sommige scholen wisselen de uitstap om het jaar af en kiezen het ene jaar een bestemming die om vermaak gaat en het andere jaar iets educatiefs, zoals een bezoek aan de dierentuin of een museum. Vraag naar de visie van de schoolleiding.

Elk kind moet verplicht mee op schoolreis of excursie
Een schoolreis, excursie of schoolkamp is een extra activiteit die jouw school organiseert. Leerlingen zijn verplicht om mee te doen als het onderdeel is van het lesprogramma. In de schoolgids moet staan om welke activiteiten het gaat. Het is aan de ouders of ze een vrijwillige bijdrage hiervoor doen. Willen de ouders/verzorgers dat hun kind niet meegaat, dan dienen zij bij de schoolleiding/bestuur om vrijstelling te vragen.

Welke dag van de week?
Wees flexibel in de keuze van de dag. De dinsdag is altijd de populairste dag voor een schoolreisje. In de laatste online polls gaf 27 procent van de respondenten aan altijd op een dinsdag op schoolreis te gaan. Vanwege het nijpend tekort aan buschauffeurs bij de touringcarbedrijven vergoot je de kans op beschikbare bussen als je bijvoorbeeld de woensdag -altijd de minst gekozen dag voor een schoolreis- als optie aangeeft. Om je kans nog meer te vergroten, plan je schoolreis dan buiten de drukke schoolreismaanden mei, juni, september en oktober!

Denk aan leeftijdsverschillen
Kinderen van groep 1 en 2 zijn te jong en te klein voor grotere achtbanen. Voor hen kies je een bezoek aan schoolreisbestemmingen die ook voor kleuters uitdagende toestellen, attracties of een leuk programma hebben. Wat is het achterliggend idee van de schoolreis? Wil je het groepsgevoel van de hele school versterken, of gaat het om een klassenuitje?

Verzamel ideeën
Raadpleeg de allernieuwste najaarseditie (nr.65). Speciaal voor iedereen die een schooluitstap organiseert, hebben we meer dan 400 schoolreisorganisaties (incl. busmaatschappijen en touroperators) gebundeld. Al 33 jaargangen is het gratis ‘Nationaal Schoolreis Magazine’ letterlijk en figuurlijk de grootste, meest geraadpleegde en complete informatiebron, dat twee keer per jaar naar alle primaire en secundaire scholen in Nederland wordt gestuurd. Uiteraard tref je ze ook allemaal hier op schoolreis.nl. Geef trouwens bij je eventuele informatieaanvraag en/of bij het boeken van je schoolreis s.v.p. aan dat je via het Nationaal Schoolreis Magazine (NSM) komt. Hierdoor kunnen wij je het magazine boordevol ideeën gratis blijven aanbieden.

Breng een oriëntatiebezoek
Hoe weet je nu zeker dat de gekozen bestemming geschikt is voor jouw klas? Daar heeft het Nationaal Schoolreis Magazine sinds 1996 iets op gevonden! Met een gratis oriëntatiebezoek kun je, geheel vrijblijvend, een indruk krijgen van de (gekozen) bestemming. Tijdens het oriëntatiebezoek vorm je ter plekke een beeld van het aanbod en de mogelijkheden en bepaal je of deze beantwoorden aan de doelstellingen van jouw schoolreis. Je krijgt zo een idee van onder andere:
- De reistijd;
- De tijdsduur die nodig is om de bezienswaardigheden of attracties te bezoeken;
- Wat er te doen is voor de verschillende leeftijdsgroepen;
- Waar de verzamelpunten zijn;
- Welke mogelijkheden er zijn bij slecht weer;
- Of je er kunt lunchen of zelf je lunch mee mag brengen;
- Waar je kunt parkeren en of daar kosten aan verbonden zijn;
- Hoe veilig het is (denk bijvoorbeeld aan open water).

Klik hier voor gratis oriëntatiebezoeken en/of meer informatie.

Het budget
Wat zijn de financiële mogelijkheden voor de schoolreis? De schoolleiding kan je daar informatie over geven. Hoeveel geld hebben we dit jaar te besteden? Wat is een redelijk bedrag? De touringcar is, zeker gezien de huidige brandstofprijzen, de grootste kostenpost. Hoeveel mag het schoolreisje kosten? Er zijn altijd ouders voor wie de reis financieel niet op te brengen is. Overleg met deze ouders wat er wel kan. De gemeente of Stichting Leergeld kan eventueel helpen.

Wetswijziging vrijwillige ouderbijdrage, wat nu?
Het zal je niet ontgaan zijn dat vanaf 1 augustus 2021 de vrijwillige ouderbijdrage (ook voor extra activiteiten buiten de lessen om) nadrukkelijk als vrijwillig vermeld dient te worden. Extra activiteiten zijn bijvoorbeeld ook schoolreizen of excursies. Kern van deze nieuwe wet is dat alle kinderen mee moeten kunnen doen met schoolactiviteiten, ook als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet willen betalen. Deze goedbedoelde wetswijziging heeft helaas voor een aantal scholen een averechtse werking op de mogelijkheden om een uitstap te organiseren. De wet werkt hiermee juist kansenongelijkheid in de hand. Het is sinds dit voorjaar in het onderwijs en de (sociale) media een veelbesproken onderwerp. De coalitie van onderwijsorganisaties pleit nu zelfs voor het afschaffen van de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs en tegelijkertijd het ophogen van de lumpsum. In het voortgezet onderwijs zou ‘de geleidelijke invoering van kosteloos onderwijs’ een goed uitgangspunt zijn’, aldus de coalitie. Mocht het totale bedrag van de vrijwillige ouderbijdrage voor de eerstvolgende keer niet voldoende zijn om jouw schoolreis te organiseren, dan kan jouw school of gemeente geld bijleggen. Of in het worst-case scenario komt de schoolreis te vervallen (of kijk dan eens naar een goedkoper alternatief...). Formuleer daarom in de schoolreiscorrespondentie waarin jouw school om een bijdrage vraagt altijd de eventuele consequenties bij beperkte inkomsten. Doe dit overigens ruimschoots van tevoren zodat ouders/verzorgers ruim te tijd hebben om voor de schoolreis te sparen..

Zelf regelen loont
Het loont om rechtstreeks contact op te nemen met je gekozen schoolreisbestemming voor een gunstig aanbod. Zeker wanneer je er op tijd bij bent, want dan profiteer je vaak van een vroegboekkorting. Dat ervaren vele organisatoren en ze zijn ook van mening dat je het touringcarbedrijf beter apart kunt benaderen voor een offerte. Dit neemt iets meer tijd in beslag, maar je bent wel goedkoper uit dan wanneer je een complete schoolreis (all-in) inkoopt bij een reisorganisatie.

Maak een prijsvergelijking
Bij meer goede ideeën kun je de prijs van de bestemmingen vergelijken. Waar moet je op letten?
- Moeten begeleiders ook entree betalen?
- Wat is bij de toegangsprijs inbegrepen? Bijvoorbeeld consumpties.
- Bestaan er vroegboekkortingen of kortingsarrangementen?
- Zijn er wel of geen parkeerkosten?

Manieren om de kosten te drukken
- De touringcar boeken buiten de drukke maanden mei, juni, september en oktober.
- Zelf eten en drinken meenemen.
- Geld inzamelen voor de schoolreis.
- Vergelijk de prijzen van verschillende busmaatschappijen. Kun je over de prijs onderhandelen?

Lees meer in onze online rubriek ‘Spaarpot’.

Veilig vervoer
Ieder kind heeft verplicht een eigen zitplaats. Je kunt dus niet meer kinderen vervoeren dan er stoelen zijn. Het is belangrijk om voor het vervoer een aantal punten op een rij te zetten:

Vervoer met de touringcar
- Begin minimaal driekwart jaar van tevoren met het reserveren van de touringcar!
- Hoe lang voor het vertrek staan de bussen klaar?
- Wat is een veilig opstappunt bij de school?
- Waar is een veilige plaats voor ouders om de kinderen uit te zwaaien en op te wachten? Moeten zij hun auto’s ergens anders parkeren?
- Breng de kinderen eerst in de klassen bijeen en kijk of iedereen aanwezig is. Zo niet, meld dat de coördinator.
- Maak duidelijk in welke volgorde de groepen in moeten stappen.
- Hoe lang duurt het instappen? Zorg in elke touringcar voor een begeleider die het aantal kinderen telt.
- Hoe deel je de bus in? Soms bepaalt de leraar de indeling, maar vaak mogen de kinderen zelf weten waar ze gaan zitten. Regel dat ook het liefst voor vertrek. Zo voorkom je ruzie.
- Het reglement van het busbedrijf en de chauffeur moet worden nagevolgd. Kinderen mogen niet lopen in de bus. Het advies luidt: één begeleider per zes leerlingen. Bij kleine kinderen zal dat meer zijn. Begeleiders moeten bij de nooduitgangen en luiken zitten.
- Laat een auto meegaan met begeleiders (voor noodgevallen) en geef ze het adres van de schoolreisbestemming en het telefoonnummer van de coördinator.

Klik hier voor een overzicht van touringcarbedrijven.

Extra plezier tijdens de busreis
Verzamel de leukste schoolreisliedjes met een hoog meezinggehalte. Stem met het touringcarbedrijf af op welke manier de liedjes in de bus afgespeeld kunnen worden. Op een gewone muziek cd, als mp3 op bijvoorbeeld een USB-stick, of nog makkelijker, een playlist via bluetooth op een smartphone van een schoolreisbegeleider. Vanzelfsprekend kruipen alle begeleiders en schoolreizigers bij thuiskomst allemaal onder de busstoelen. De traditionele grap van de 'lege' bus is altijd succesvol en nog steeds actueel.

Vervoer met eigen auto’s
- Iedere bestuurder moet het adres van de schoolreisbestemming hebben, eventueel een aparte routebeschrijving. Ga nooit in colonne rijden, maar maak afspraken over de route en eventuele stopplaatsen.
- Op welke plaats kunnen de auto’s die dag bij school het beste parkeren?
- Informeer of de bestuurders van de auto’s parkeergeld moeten betalen. Wordt dat door de school vergoed en wie regelt dat?
- Spreek duidelijk met de bestuurders af waar de kinderen moeten in- en uitstappen. Zo voorkom je ongelukken.
- Sommige kinderen hebben last van wagenziekte, dus neem spuugzakjes mee.
- Geef de bestuurders het telefoonnummer van de coördinator. Dat kan nodig zijn.

Personen die autorijden, moeten op het volgende letten:
- Een inzittenden- en ongevallenverzekering.
- Een eigen zitplaats voor elk kind (niet meer kinderen dan zitplaatsen met autogordels).
- Kinderen vanaf 1,35 meter mogen zonder een kinderstoeltje voorin de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten. Voorin én achterin.
- Hebben de kinderen de autogordel om?

Trein
Sommige schoolreisbestemmingen zijn heel goed bereikbaar met de trein. Wanneer je met de trein op pad gaat, kun je het beste gebruik maken van de Railrunner. De Railrunner is bestemd voor kinderen tot 12 jaar. Een Railrunner is geldig voor één dag op hetzelfde Nederlandse traject in dezelfde klasse. Er kunnen maximaal drie kinderen per begeleider meereizen.

Meer informatie vind je op www.ns.nl/railrunner.

Let op bij openbaar vervoer
- De begeleider regelt de vervoersbewijzen.
- Bespreek met de leerlingen en begeleiders hoe de groep naar het openbaar vervoer loopt en maak daar afspraken over.
- Bij de halte/het perron geeft de begeleider aan waar de deelnemers moeten wachten.
- Wacht tot andere passagiers zijn uitgestapt.
- Laat de kinderen rustig instappen en probeer bij een treinreis met de hele groep in een wagon te zitten en indien nodig te staan. Laat de begeleider aangeven wie waar gaat zitten. Bij elke groep is tenminste één volwassene aanwezig.
- Laat de kinderen ook weer kalm uitstappen.
- Bespreek van tevoren waar je op elkaar moet wachten.
- Tel het aantal leerlingen bij het verlaten van het openbaar vervoer.

Geef ouders/verzorgers tijdig info
Geef ouders ruim van tevoren informatie over de datum van de uitstap. Dan kunnen ze zaken op tijd regelen. Ook is het handig als ouders mee willen als begeleider. Geef de ouders minstens een week van tevoren schriftelijke informatie over de vertrek- en aankomsttijden, de contactpersoon, de soorten activiteiten en geschikte kleding. Informeer hen waar ze het kind tijdens de schoolreis kunnen bereiken en wat de leerlingen wel of niet mee mogen of moeten nemen. Maak afspraken over de hoeveelheid snoep en/of geld die leerlingen mee mogen nemen.


'Regel geschikte personen met organisatorisch talent!'


Hoe kan je het beste ouders werven als schoolreisbegeleider?
Soms kan er onrust ontstaan als ouders als begeleider meegaan. Wie mag wel mee en wie niet? ‘Mijn kind gaat alleen mee als ik ook mee mag’, ‘Die ouder ging vorige keer ook al mee’ en ‘Ik help altijd op school, maar ik mag niet mee als begeleider’. Voor begeleiders moet ook betaald worden (busvervoer en entree), dus ga voorzichtig te werk met werven. Je kunt een inschrijflijst maken (wie het eerst komt, het eerst maalt) maar je kunt ook gericht ouders benaderen en de criteria bepalen: ouders die toch al vaak helpen en/of ouders voor wie het voor hun kinderen beter is dat ze meegaan. Of ouders met bijvoorbeeld een BHV-certificaat. Voor welke insteek je ook kiest, maak een protocol dat langere tijd meegaat. Als je duidelijk bent, goede argumenten en heldere criteria hebt, kun je een hoop onrust voorkomen of wegnemen.

De docent bepaalt de groepsindeling
- De grootte van de groep hangt af van leeftijd en reisdoel. Bij de onderbouw van de basisschool is het advies dat groepen niet groter zijn dan 3 à 4 kinderen per begeleider. Bij midden- en bovenbouw kan een groep uit 6 à 7 kinderen bestaan.
- Ga met twee groepjes op pad. Als één begeleider weg moet om dringende redenen dan kan de andere begeleider het overnemen.
- Het bevoegd gezag van de school (het bestuur) heeft de eindverantwoording over de schoolreis.
- Maak afspraken met alle deelnemers, zoals verzameltijden en plaatsen waar de kinderen bijeen moeten komen, en in welk gebied van het park ze mogen spelen.
- Laat begeleiders altijd een oogje in het zeil houden!

Bij het voortgezet onderwijs gaan meestal alleen docenten mee op schoolreis en mogen de leerlingen vaak zelfstandig op pad. Bespreek duidelijk de regels en hoe die worden gecontroleerd. Stel ook de ouders hiervan op de hoogte.

Communicatie
Kom regelmatig met alle leden van de schoolreiscommissie (offline of online) samen om de actiepunten met elkaar door te nemen. De e-mailaccounts van het team zijn uiteraard al bekend en naast de bijeenkomsten kun je een WhatsApp-groep aanmaken. Voor de schoolreisdag maak je een nieuwe algemene WhatsApp-groep aan met alle schoolreisbegeleiders. Bijkomend voordeel is dat je op de plaats van bestemming gemakkelijk en gelijktijdig met elkaar in contact kan blijven.


'Begeleiders zijn gedurende de hele uitstap, ook in hun pauze, verantwoordelijk voor hun groep!'


Voorzorgsmaatregelen in verband met de veiligheid
Helaas zijn niet alle ongelukken te voorkomen, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je jezelf en de leerlingen veel ellende besparen.

Checklist veiligheid
- Neem een goede reisverzekering. Touringcar- en verzekeringsmaatschappijen hebben speciale groeps- en schoolreisverzekeringen.
- Neem minstens één begeleider mee die in het bezit is van een EHBO-diploma.
- Zorg dat alle begeleiders weten waar en via welk telefoonnummer de EHBO-post te bereiken is.
- Begeleiders hebben het telefoonnummer van de coördinator en elkaar.
- Eén van de begeleiders heeft een verbanddoos voor kleine ongelukken in beheer.
- Begeleiders zijn op de hoogte van medicijnen, allergieën en diëten van de kinderen in zijn/haar groepje.
- Begeleiders kennen de regels van de bestemming.
- Oudere kinderen programmeren het ‘noodnummer’ (coördinator of EHBO-post) in hun mobiel.

Instructies voor begeleiders
- Begeleiders krijgen alle namen van de leerlingen uit hun groep op papier (of programmeren deze in hun telefoon).
- Gedragsregels worden op school van tevoren besproken en meegegeven.
- Begeleiders krijgen een plattegrond van het park.
- Begeleiders moeten weten waar de centrale post/het verzamelpunt is.
- Begeleiders zijn gedurende de uitstap verantwoordelijk voor hun groep.
- Indien nodig melden begeleiders zich bij de centrale post of de coördinator.
- Begeleiders zijn ook in hun ‘pauze’ verantwoordelijk voor hun groep.
- Op een flink aantal scholen wordt roken door begeleiders in aanwezigheid van leerlingen niet geaccepteerd. Overigens heeft een groot aantal (buiten) schoolreisbestemmingen een rookverbod of speciale rookplekken.
- Bij thuiskomst melden de begeleiders de groep af bij de coördinator of leraar.

Instructies voor leerlingen
- Blijf altijd bij je groep.
- Luister altijd naar je begeleider.
- Ga nooit met iemand anders mee.
- Houd je aan de afgesproken regels.
- Ga niet van het park/de bestemming af.
- Ga respectvol om met elkaar en andere bezoekers.
- Zorg dat je weet waar de centrale post/het verzamelpunt is en dat je er ook op de afgesproken tijden bent.
- Deponeer afval netjes in de afvalbak.

Minimaal één begeleider met EHBO-diploma
- Neem een verbanddoos e.d. mee.
- Overweeg meerdere begeleiders met een EHBO-diploma en/of een BHV-certificaat mee te nemen.
- Weet waar de EHBO-post is en wie de begeleider met EHBO-diploma is. Noteer/programmeer alle telefoonnummers.
- Blijf alert op gevaar en risico’s, zoals water, klimrekken en onbegrensde terreinen.
- Houd je aan de regels van het park/de attractie, zoals de lengte van een kind en de leeftijd.
- Blijf altijd kalm als er een ongeval is.
- Reinig elke wond goed met stromend water en controleer de wond.
- Behalve zichtbare wonden kunnen er ook onzichtbare verwondingen zijn. Let op bij pijnklachten.
- Probeer te bepalen of professionele hulp nodig is bij verwondingen.
- Als je twijfelt, kies dan het zekere voor het onzekere en overleg met de coördinator of EHBO'er.

Meenemen:
- begeleiderskaarten met informatie;
- vervoersbewijzen, indien nodig;
- entreebevestiging van de schoolreisbestemming;
- smartphones;
- programmeer de telefoonnummers van ouders/begeleiders en eventuele alarmnummers;
- bewijs van de reisverzekering;
- medische bijzonderheden deelnemers;
- paspoort/persoonsbewijs;
- plattegrond;
- geldpas/creditcard van school;
- EHBO-doos;
- medicijnen;
- parkeergeld, bankpas voor calamiteitenauto
- flesje hygiënische handgel;
- snoetenpoetsers, de moderne variant van de 'natte waslap in een boterhamzakje';
- spuugzakjes;
- afvalzakken.

Extra kleding
Voor kinderen uit groep 1 en 2 is het verstandig als de ouders een extra setje droge kleding meegeven. Ook voor de leerlingen van de middenbouw heb je diverse bestemmingen waar ze door waterattracties behoorlijk nat kunnen worden. Neem ook vanuit school een paar setjes droge kleding mee, zoals een paar simpele trainingsbroeken en wat shirts.

Stem programma af op kleuters
Houd rekening met je programma voor de kleuters:
- Zorg voor een kort programma.
- Kies voor groep 1, 2 en eventueel groep 3 een ander reisdoel dan voor de oudere kinderen. Ga niet naar een groot pretpark, maar bezoek een overzichtelijke speeltuin of kinderboerderij. Zeker geen locatie met open water.
- Meer begeleiders, dus kleine groepjes van drie kinderen.
- De allerjongsten (4-jarigen) 'mogen', indien van toepassing, over het algemeen bij hun eigen ouders in het groepje.
- Geef de kinderen naamstickers met naam van de school en een 06-nummer van de begeleider/coördinator.
- Ga je niet op schoolreis, maak dan een feest op school en nodig bijvoorbeeld iemand daarvoor uit.

Kijk hier voor de rubriek 'Op School'.

Herkenbare kleding
Voor een goed overzicht is het handig als alle kinderen en begeleiders eenzelfde kleur T-shirt en/of veiligheidsvestje dragen. Geef elke groep met begeleider ook een eigen kleursticker met naam en eventueel een noodnummer.

Voeding en snoepen tijdens schoolreisjes
Maak een leuke mix van gezond eten en lekkernijen. Een dagje uit is altijd pret, maar overdrijf niet met teveel snoep. Natuurlijk mogen de kinderen die feestelijke dag best verwend worden, maar houd het binnen de perken. Zorg voor een leuke mix van gezond eten en een paar snoepjes en een pakje drinken voor de reis.

Stel een beleid op over snoepen tijdens de schoolreis. Het beste is om van tevoren met de ouders afspraken te maken over de hoeveelheid lekkernijen die is toegestaan. Zo hebben alle kinderen evenveel en krijg je geen scheve gezichten. Daarnaast is het goed om gezond snacken te stimuleren, maar maak er geen halszaak van.

Houd rekening met kinderen en begeleiders die een gluten- of andere allergie hebben, geen varkensvlees eten, halal of vegetarisch eten. Stel hiervoor een aparte namenlijst op.


Het Jeugdjournaal maakte de bovenstaande reportage 'Meer regels over snoep tijdens schoolreisjes'

Lunch
Bij sommige bestemmingen mag je geen eten meenemen, bij andere wel. Veel scholen trakteren de kinderen op een patatje en een drankje. Dat is voor zo’n bijzondere dag heel leuk. Je kunt de kinderen later op de dag nog verrassen met een ijsje. Zo blijft de schoolreis ook wat voeding betreft een heerlijk uitje.

Wil je toch echt meer doen aan gezonde voeding, ook tijdens de uitstap, kijk dan eens op de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl.

Foto’s, video’s en sociale media
Ga bij schoolreizen, excursies en schoolkampen zorgvuldig om met foto’s en video’s. Vraag altijd eerst toestemming. Sinds 2018 geldt in Nederland een strengere Europese privacywetgeving: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Scholen en alle schoolreisorganisatoren en begeleiders moeten weten hoe ze om moeten gaan met beeldmateriaal waarop kinderen herkenbaar afgebeeld staan. Maak met alle begeleiders -met name de enthousiaste ouders/verzorgers- duidelijke afspraken. Zij zijn vaak niet op de hoogte van de AVG-wetgeving over het verspreiden van foto’s/video’s en het delen via de sociale media en WhatsApp.

Voor meer informatie over de Algemene Verordening Gegevensbescherming verwijzen wij je naar site van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Controleer de verzekeringen
- Kijk of de verzekering de gehele schoolreis dekt, of dat er een aanvullende verzekering moet worden afgesloten.
- Begeleiders en leraren moeten ook verzekerd zijn.
- Controleer de polisvoorwaarden van de WA-verzekering.
- Controleer ook de verzekeringsvoorwaarden van de busmaatschappij en rijouders.
- Zorg ervoor dat de reglementen van de bestemming zijn nagekeken.

Neem alles voor de volgende uitstap kritisch door
Na de schoolreis evalueert de schoolreiscommissie wat er goed en niet goed ging. Wat moet volgend jaar hetzelfde blijven en wat valt er te verbeteren? Archiveer alle punten in een schoolreisdraaiboek. Dit scheelt een hoop voorwerk voor de volgende schoolreiscommissie. Houd eens een peiling onder de ouders om te weten hoe hun kinderen de schoolreis hebben ervaren en wat de ouders van de organisatie vonden. Vraag ook naar hun mening over bestemming, financiën en begeleiding.

Maak werk van je schoolreis
Zorg voor een goed programma. Dan krijgen leerlingen ervaringen en indrukken, waar ze later met veel plezier aan terugdenken.

We wensen jou en je mede-schoolreiscommissieleden veel succes en plezier toe met de organisatie van jouw uitstap!


PS. Ondanks al jullie inspanningen en goede voorbereiding heeft een aantal kinderen (circa 15 procent) toch moeite om mee te gaan op schoolreis. In de online publicatie www.schoolreis.nl/angst zijn we in gesprek met drs. Emmeliek Boost van de Opvoeddesk. Zij geeft tips die je voor deze groep kunt gebruiken!

 


‘Voor en door leerkrachten en leden van de schoolreiscommissie’
Deze schoolreistips komen in nauwe samenwerking met ons landelijke schoolreispanel tot stand. Onze schoolreispanelleden zijn personen uit het basisonderwijs die beslissen over de schoolreizen en/of andere uitstapjes. De panelleden zijn veelal werkzaam op basisscholen door heel Nederland.

Deel je ervaringen en help hiermee andere schoolreisorganisatoren!
Deel via deze schoolreissite je schoolreiservaring met collega-organisatoren. Mail ons je tips en/of feedback.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van aanbiedingen, speciale acties en schoolreisnieuws!