Vervoer

Vervoer

Gedragsregels: doe wat nodig is


Denk je aan een schoolreis dan denk je al gauw ook aan het huren van een touringcar. Het is immers de meest veilige en ideale manier om met een groep een uitstap te maken.

Met de bus reizen is gezellig, comfortabel en je hebt een goed overzicht van de groep. Voor een soepel verloop van de busreis staan hieronder belangrijke tips voor gedragsregels tijdens de reis en geeft daarnaast suggesties om voordelig bussen te huren.

Bekijk hier de veiligheidsfilm (van Stichting BUS) samen met je leerlingen


- Maak van tevoren afspraken met de leerlingen over hun gedrag tijdens de busreis. Geef duidelijk aan wat wel mag en wat niet. Zo mag de chauffeur nooit afgeleid worden, tenslotte moet deze op de weg letten.

- Een calamiteitenplan is belangrijk en ook dat de leerlingen daarvan op de hoogte zijn. Mocht er onverhoopt iets akeligs gebeuren, dan weet iedereen wat te doen. Laat de leerlingen ook weten wat de reisplanning is.

- Het is wettelijk verplicht dat elke passagier een eigen zitplaats heeft. Twee kinderen op een stoel kan dus niet. Daarbij moet elke passagier een veiligheidsgordel om hebben. Controleer vóór vertrek of alle zitplaatsen voorzien zijn van een gordel en of de leerlingen deze goed hebben omgedaan.

- Verspreid je als begeleiders in de bus en maak de leerlingen duidelijk dat het verboden is om in de touringcar te lopen. Maak met de chauffeur afspraken over de tussenstops.

- Vaak is het mogelijk dat het touringcarbedrijf behalve het busvervoer ook het arrangement regelt. Veel touringcarbedrijven hebben namelijk afspraken gemaakt met (school)reisbestemmingen en daar kun je van profiteren. Het bespaart een hoop werk en je ontvangt een totaalfactuur. Zo’n arrangement wordt gemaakt met een prijs per persoon. Geef daarom voor de reis het definitieve aantal passagiers door. Dan kan op basis van die gegevens een zuivere berekening worden gemaakt.

- Als je de touringcar niet de gehele dag nodig hebt, is het beter om de reis buiten de spitsuren te plannen. Touringcarbedrijven worden vaak in de vroege ochtend ingezet als hulp bij het openbaar vervoer. Daarna kunnen zij rechtstreeks naar de school rijden. Dit is voor beide partijen een voordeel. Dat geldt ook voor reizen na de avondspits.

- Als je een lange busreis naar een ander Europees land maakt, kies dan voor een nachtbus. Je spaart er één of meerdere overnachtingen mee uit. Vergeet overigens niet dat ook minderjarige kinderen sinds juni 2012 een eigen paspoort of identiteitsbewijs moeten hebben voor reizen naar het buitenland!

- De maanden mei, juni, september en oktober zijn de drukste maanden voor de busbedrijven. Als je toch in deze maanden op pad wilt, boek dan zo vroeg mogelijk. Je kan heel wat kosten besparen als je buiten de drukke maanden van de busbedrijven een schoolreis maakt.

- Let ook op de dag die je kiest. Een schoolreis op de woensdag is vaak voordeliger omdat op die dag weinig gebruik wordt gemaakt van de bus in verband met de vrije middag.

Nationaal Schoolreis Magazine (januari 2018)
Schoolreis.nl is het internetportaal van het Nationaal Schoolreis Magazine, al 27 jaargangen hèt gratis ideeënmagazine voor dit jaarlijks terugkerende hoogtepunt.

© Nationaal Schoolreis Magazine 1992-2018

 

Like, volg of tweet schoolreis.nl

Powered by Publi House - bureau voor communicatie- & uitgeefprojecten | Schoolreis.nl op Google+
Schoolreis.nl maakt gebruik van cookies. Klik onze privacyverklaring voor meer informatie. Sluiten